My Blabber Side

Roller Coaster

Somehow, I think I’m in urge to make appointment with a mental therapist or psychologist. The body never going well might be due to the lowness of the mental health. At this rate, how unbearable a life can be. TRAGIC.

Wait.

Does the bill for mental therapist or psychologist is high? I don’t have enough money, then.

So how about a lot of Diazepam so I can take a loooooooong sleep. Maybe a whole day, or the whole week, or even the whole year? Usually sleeping make me feel a wee-bit better.

Psychologist or Diazepams? Which more expensive one?

Haha, just kidding.

PS: This song is typically me! Not in lyric but in melody! I’ve been repeat it for…hundreds? OMG. HELP. I’M ADDICTED.

Advertisements
Bahasa · My Writer Side

Book Review : Princess, Bajak Laut, & Alien

19545032
Title : Princess, Bajak Laut, & Alien
Author : Clara Ng & Icha Rahmanti
Pages : 355
Publisher : Plotpoint, November 2013

Had been a while since my last book review, it isn’t? Sebenernya udah dari lama saya beli buku ini, but feels like my campus life took all of my own life thus I’m not allowed to have quite space in my mind to think about what I actually want to (Curcol, maap ( ̄~ ̄;)) Jadi mumpung saya punya jumat-sabtu-minggu kosong (di mana hal ini sangat-sangat-sangat-sangat jarang sekali terjadi) and I’m not in mood to go anywhere, why not saya babat semua buku yang belum terbaca?

First time I saw the cover of this book di goodreads, twitter, dan beberapa toko buku online, I was like, “OMG.I.MUST.HAVE.IT.” I mean, look at the addddddorable cover! Well, walau memang bukan yang utama, desain cover selalu jadi salah satu pertimbangan saya dalam memutuskan buku yang ingin dibaca. Heheheh. Kedua, saya tertarik dengan nama penulis yang tertera. Well, I don’t really know Icha Rahmanti TBH, but I had read Clara NG fantasy novel such as Malaikat Jatuh and Jampi-Jampi Varaiya and I LOVE IT. So I thought, why not give this book a try, eh?

Buku ini terbagi menjadi tiga ‘kitab’. Kitab Princess, Kitab Bajak Laut, dan Kitab Alien. Masing-masing dengan pelaku utama, fokus cerita, dan alur yang berbeda. Kitab Princess bercerita tentang Mikal, seorang bocah lelaki yatim yang ayahnya meninggal dalam sebuah kecelakaan motor. Suatu hari akibat seseorang bernama Buto, Mikal terperangkap dalam sebuah dunia aneh bernama Son Nokta, di mana ia bertemu Princess dan Troy. Kitab Bajak Laut bercerita tentang masa lalu Agung alis Buto, si orang cebol yang nantinya menjebak Mikal ke dalam Son Nokta lewat sebuah kaleidoskop. Sedangkan Kitab Bajak Laut bercerita tentang masa lalu dan ingatan Troy hingga akhirnya ia terperangkap di Son Nokta, menciptakan Princess, dan bersama-sama mencari jalan keluar dari dunia itu bersama Mikal.

Characters, Plot, Writing, I decided to review it random, okay? Berhubung ini ditulis oleh dua penulis, saya nggak begitu tau gimana sistem mereka. Gantian bab per bab-kah, atau rushing-and-kicking-out together in same time-kah, so, komen saya akan mengesampingkan hal itu.

Kitab pertama, it’s quite reminds me of Alice in Wonderland. Rasanya seperti loncat kesana-kemari dalam lingkup keajaiban yang lebih darkish. But in the same time, rasanya juga seperti mengendarai mobil yang koplingnya diangkat kecepetan. Tersendat-sendat. Saya nggak tahu apakah ini efek fase awal di mana penulis sedang berusaha menyesuaikan diri dan mencari tempo yang tepat atau sedang kebanjiran ide sehingga susah mengontrolnya atau gimana. Tapi perpindahan dari gestur ke gestur, adegan ke adegan, pikiran ke pikiran, semuanya masih belum mulus. Beberapa deskripsi malah membuat saya lost and have no idea. Seakan-akan penulis sudah mempunyai bayangan keren yang sangat-sangat jelas di pikirannya. Tapi saking kerennya malah susah menuangkan dalam bentuk kata-kata sehingga deskripsi malah jadi nggak jelas buat pembaca. Sangat disayangkan sebenarnya, mengingat Kitab pertama ini adalah stage dasar untuk keberlangsungan cerita ke depannya.

Kitab kedua, well well well. Terlepas dari apakah ditulis oleh orang yang sama atau tidak, penulis rasa-rasanya sudah menemukan temponya so it flowing crunchy with bitter-happy-sad-tragic twists. Kalau boleh dikatakan, mungkin Kitab inilah yang alurnya paling mudah diikuti dibanding dua lainnya. Detail, plot, karakterisasi, dan twistnya juga mudah dimengerti. Ada beberapa logika yang miss, tapi saya terlalu malas untuk membahasnya satu persatu jadi mari kita tinggalkan saja. OOT, to be honest, kitab ini sedikit mematahkan hati saya. Sebab saya punya cerpen belum kelar tentang orang cebol yang juga bekerja di sirkus dan juga menjadi bulan-bulanan. It’s like… Oh my God I’m losing the first step…(╥_╥) (curcol lagi, maap.)

Kitab ketiga basically my favorite among all. Karakter Troy, Gwen, dan Mikal terbentuk sempurna di sini, and not to tell benang-benang merah yang mengurai dari bab-bab sebelumnya mulai mengait jelas serta efek Alice in Wonderland yang membawa kita berteleportasi dari satu tempat ke tempat lain. Saya juga selalu suka teknik permainan flashback di main twist. Walau, yeah, jujur saja saya sebenernya mengharapkan penyempurnaan worldbuilding Son Nokta, tapi ternyata hal itu tidak terjadi. So anggap saja Son Nokta memang dunia abu-abu tanpa logika nyata dan nggak perlu dipertanyakan detail demi detail.

Epilog. Err…. jujur aja sih, sebenernya saya ngga terlalu nangkep gimana endingnya. Kesannya seperti banyak dimensi berbeda disatukan di sini. Buto dengan badut-penghibur-yang-bahagia, Mikal dengan pembaharuan-hidup-setelah-ayahnya-meninggal, Troy dengan kembali-ke-masa-kanak-kanak-bersama-Gwen, dan (yang ini yang saya masih nggak ngerti apa fungsinya) Iqbal-dan-Salsa-yang-masih-dalam-perjalanan-ke-rumah-Nenek. See? Beberapa dimensi waktu berbeda dipasangkan secara bersamaan.

Sasarannya anak-anak, tapi saya cukup ragu anak-anak bakal menikmatinya tanpa menanyakan banyak hal. Sudah dibuat filmnya, dan saya bertanya-tanya bagaimana cara memvisualisasikan dimensi-dimensi istimewa buku ini ke dalam film Indonesia yang kualitas efeknya, you know lah… A bit curious about the film, but don’t have any intentions to go forward it.

Even though ketika selesai membaca ini, tak membuat saya lantas lompat ke satu demi satu gelembung imajinasi seperti kebiasaan saya jika selesai membaca buku fantasi yang amazing, saya cukup terkesan dengan keberanian penulis meramu cerita berkonsep surreal-gothic, melakukan permainan dengan twist, karakterisasi yang istimewa (in this book, Gary Stu and Mary Sue JUST A DREAM, FOLKS ヽ( ★ω★)ノ), dan setting dunia yang out-of-the-box.

Tunggu, apa saya udah bilang tentang ilustrasi yang banyak muncul di buku ini? AAAAAAA!! Adorable, bubbly-fluffy drawing!! I.HEART.IT. Saya rasa ilustrasi menjadi faktor yang sangat berperan penting bagi saya dalam memberikan rating buku ini.

★★★ of ★★★★★. That’s for now. Just let see whether If I put the stars up if I could (finally) understand the whole plot, okay?

Music · My Artist Side · My Blabber Side · My Music Geek Side

Old Tunes

Between the stacks of assignment to be done, I accidentally drawn out books I use to write my songs and sang it all until I’ve run out the voice. I’ve been wrote song since Junior High so glad to know I still remember all the melodies. I use English since my very first song until now (and guess I exploring Japanese and Bahasa Indonesia quite often nowadays?) but hey, just realized my English was ever that worst….. I still think my english is suck now, so quite relieved to know apparently now it sounds better.

And I found one thing. I used to be so positive songwriter in the past. Mostly my starter songs sounds like cheering life, forget-the-sorrow-and-get-the-happiness, move-on-and-go-on, that sort of things. But as I growing up, I used to writing the lyric without thinking. The song and lyric done just like that, but when I read, it holds the deepest emotion and feeling inside me. My friend ever said to me, lyrics that written without thinking and flowing-just-like-that usually being the most honest one. Yeah it is. Even, it sounds so true that I burst in tears when I sing it. So reality.

If we just think it short, it feels like the more we grown up, the more we realize that world is not nice anymore and life becoming so hard. But well, apparently that’s not true. I think happiness and sorrow comes in one complete package. You can’t just get one of it. You have to get both in a balance dosage. Certainly.

PS: Speaking song, this is certainly my current addictive right now that I used to play non-stop.

My Blabber Side

I.HATE.THAT.WORDS

NEVER EVER SAID “What you want is not always the best for you.” to me. NEVER.

For some people, it’s true. But some other, it cause the think what we’ve already got is the dead end while actually it’s not. We can reach more, we can get the true of ourselves.

I’m sure some of freshly-highschool-graduate students are having some problem like me. You know yourself, you know who you are, you know what you want, what’s your best, what your goal, and had set it up so clearly that you can almost see your line when other people still not wondering themselves yet. But after arrange all the bits so neatly, it’s all change by one and another distraction.

If it’s not too late yet, let me tell you guys, NEVER LET ANYONE RULE YOUR LIFE.

Sometimes, some people, your dearest one, forced you to change everything. The first thing you have to do: ASK YOURSELF. Do it really sounds nice to you? How could you seems handle it? Would that ruin your life or not? Would it torture you? If you have all negative answer, than think back your own plan. Are you really sure about that? Could you prove them what you’ll get from it? And the most important, is that bring the peace for your soul?

Everybody will say the same, trust me. They will say they just want the best for you. But you are the one who know who you are. And they? They’re just stranger for your truly self! Is true they want the best for you, but they forced you to do it on their own way, not yours. However, you’re the driver of your life.

So if it’s not too late, just ignore them and do it on your way. At the first they won’t make deal for you. Even, sometimes it need thousand years. But if you really sure about it, you just have to go along. Slowly, they will see. You don’t have to be so miserable or feel bad. You’re in the right way. Because, trust me, there’s nothing worst feeling than forced to do what you don’t want to do, and in exchange, you can’t do your real passion nor express yourself. Your soul would get its wound. And if this really happen, that people even won’t realize it, you have to struggling alone in the end, wobbly.

But if it’s too late (like me, eh?) and no matter what you do, you can’t overcome the unbearable tortured feeling, like it’s all not what you meant to be, you can always make your own way back to your formerly plan. Don’t hear what they say about “What you want is not always the best for you”, that shitty words will stuck you and kill you in the end. Keep believing that your God knows you the best. So really best that He won’t let you doing things that torture and give you unbearable pain for your entire life.

One more thing that I believe: In the end, people in the world always chasing their talent and interest as the goals. Working what you have to work and working what you love is different. You might be a high-positioned bussiness woman, but if genuinely you love teaching more than anything, the success itself can’t be the same. Your soul will always search more and more.

In fact, every great people becoming that brilliant because they love what they do. They not forced, they not tortured, they not feel wounded.

If you sure about your goals, don’t let “What you want is not always the best for you” dictate your life. Crush it and build you own.

BE BRAVE.
BE STRONG.
BE THE DRIVER OF YOUR OWN LIFE.

My Blabber Side · My Fangirl Side

More, and More, and More

Had a family dinner today (well, since it’s already 2 AM, should I say yesterday?) and father let me drove the car in the way back!! Eventhough it already near the home, I was too excited! Heheheh..

PS: It’s funny that sometimes little cute things can brighten you day, eh?
PicMonkey Collage2

PS again: The day before yesterday I accompanied mother went to fabric shopping and tell me what to do with this….
DSC03016

PS AGAIN!!: For the second time, I just can’t resist their charm and temptation, like “aaarrggh…it dazzled my eyes!!” So I gave up (you hear that, Mr. Mitsumura? I.GAVE.UP.UPON.YOU) and I WILL BUY THE LIMITED VERSION! APOSTROPHE!

Tenchi Gaeshi Single
Tenchi Gaeshi Single

    I’m such a weak girl towards them…. TTT__TTT
My Artist Side · My Blabber Side · My Fangirl Side

Either Depp or Burton

If I asked who is my favorite actor, without even some persecond necessary to think, obviously I would say JOHNNY DEPP. For his all-out act, for his one-of-a-kind characters, for his-own-speciality gestures, for his ability to living the film, for being so quirky and eccentric in his own way. I LOVE HIM.

And if I asked who is my favorite film director, without some persecond to think too, I would say TIM BURTON. For his well-known dark and gothic and eclectic and satirish and quirky films and characters inside.

What could I say if they two mixed together?

Edward Scissorhands?
Sleepy Hollow?
Alice in Wonderland?
Charlie and The Chocolate Factory?

FANTASTIC.

pic taken from 11even.net
pic taken from 11even.net