My Blabber Side · My Writer Side

Jakarta Book Fair 2014 Haul

Two days ago, in public holiday, I went to Jakarta Book Fair and I can’t take control of myself. My bibliophil disease had becoming more and more acute…

bookcompressbook2compress

Err… Let me explain a little, yes?

  1. WolfSangel
    Actually I’ve read it before. But since it my friend’s and I’m not finished it yet, aaaand, it set on a beautiful words and worlds of nordic mythology, I falling in love and craving for it. But since the price is tooooo high, yet I don’t have that so-so kind of wallet, I simply felt that heaven falling on me when I found this book on not-even-quarter of the actual price. I’M BLESSED.

  2. Sisters Red
    Then again, the book that I’ve been craving since a long time. I dunno why, but I got a nice feeling since the first time glimpse at the cover.

  3. Sweetly
    The synopsis is good, yet it remind me of A Tale of Dark & Grimm authored by Adam Gidwick which I love to the moon and back. And I guess it will be a crunchy dark fantasy books 🙂

  4. Wicked 3 : LEGACY
    COULD ANYONE PLEASE STOP MY ADDICTION OF WICKED SERIES????

  5. Moribito 1: Guardian of The Spirit
    Again, I’ve read it before which is my friend’s as well and it’s a great story.I really really miss a book that setted on Japan or written by Japan author so when I found this in about EIGHT TIMES cheaper than the actual price, no need to think twice!

  6. Moribito 2 : Guardian of The Darkness
    I haven’t read it yet, but, JUST READ THE PHARAGRAPH ABOVE.

  7. The HERetic’s Daughter
    The synopsis is soooo tempting!! It’s about women claimed witch in Salem. To be honest, I’ve wrote a fantasy story about witch’s legend of Salem too (which I haven’t finish yet), so it would be kinda reference book for me. Well, I currently reading it now.

  8. The Night Circus
    MY PRIMADONA~~

Really in urge because I no longer have space in my bookshelf and those books had takeover my magazine shelf as my room full of books anywhere I roll my eyes. If I buy even a book more, I wouldn’t know where to put it. HELP.ME.

BUT I CAN'T RESIST THE CHARM ♥
BUT I CAN’T RESIST THE CHARM ♥
Advertisements
Bahasa · My Writer Side

Book Review : The Da Vinci Code

51eqahfvd6l

Tittle : The Da Vinci Code
Author : Dan Brown
Translator : Isma B. Koesalamwardi
Pages : 632 Pages
Publisher : Serambi, Juni 2006

Di tengah marathon laporan praktikum, sempet-sempetnya saya nulis beginian. Saya pernah dapet pertanyaan dari seorang teman yang menjadi stalker blog saya (“Kamu pernah baca buku X? Kok nggak pernah di-review di blog?”). So here I tell you guys, I review a book on random, not every all of books I’ve read.

Ada tiga alasan utama mengapa saya merasa berkewajiban mereview suatu buku. PERTAMA, buku tersebut jeleknya nggak ketulungan sehingga bisa jadi sasaran empuk buat saya maki-maki saya merasa harus memperingatkan orang-orang. KEDUA, buku itu begitu bagus sehingga saking bagusnya saya merasa bersalah jika enggak membaginya dengan orang-orang. KETIGA, saya lagi mood, yah yang akhir itu emang nonsense sih. Heheheh..

Saya nonton The Da Vinci Code like….4 years ago? Or more? Entahlah. Yang jelas, saat itu saya nggak nonton dari awal dan nggak sampai akhir jadi nggak begitu nangkep apa isi cerita fenomenal ini. Tapi begitu nonton Angels and Demons yang merupakan sekuel pertama novel ini, I was like… IT’S TRULY FENOMENAL.

Secara singkat, The Da Vinci Code bercerita tentang seorang peneliti, kriptografer, profesor, sejarawan, dan penulis terkenal, bernama Robert Langdon. Setelah prestasinya yang gemilang dalam pemecahan kasus di Vatikan, ia dihadapkan untuk memecahkan sebuah kasus pembunuhan seorang kurator terkemuka, Jacques Sauniere. Namun tanpa ia ketahui justru dirinyalah yang menjadi tersangka. Bersama seorang kriptografer, Sophie Neveu yang merupakan cucu dari Jacques Sauniere, Langdon yang kini merupakan buronan utama Kepolisian Perancis, melakukan perjalanan demi perjalanan untuk mengungkap kematian Jacques Sauniere dan memecahkan kode-kode yang ia tinggalkan sebelum kematiannya.

Selain fantasi, saya seorang penggila cerita misteri dengan latar legenda atau mitologi. Saya rasa itulah magnet awal buku ini terhadap saya. Saya tidak begitu terkesan dengan tokoh-tokoh dalam buku ini, karakter stereotip cerita-cerita detektif pada umumnya, nothing special so I choose to be neutral. But penjabarannya, Mr. Brown, you hella’ got me for sure.

Setiap titik dalam kalimat ditulis dengan sangat detail dan konsep yang matang. Saya sudah pernah menulis di sini bahwa saya punya proyek tulisan historical fantasy yang nggak jadi-jadi melibatkan maharani jepang di periode Edo, Go-Sakuramachi. And I can tell you the hardness of doing research. Betapa kita harus membaca puluhan buku, menonton puluhan video, dan mencari dokumen elektronik tak terhitung jumlahnya hanya untuk menulis beberapa paragraf pendek atau bahkan mencantumkan sebuah kata.

Well, actually I can’t even diverse which part is fiction and which other is fact. Tapi yang membuat saya terkesan adalah, jika bagian tersebut adalah fiksi, itu brarti kecermatan dalam meramu, namun apabila ternyata fakta, itu berarti ketelitian dalam meriset. So it’s not too much if I give my endless salute for Mr. Brown, right?

And, ah, not to tell the twist. It really….. well just read it yourself, huh?

Anyway, walau pun begitu saya masih merasa ada plothole besar menyangkut Teabing yang ternyata dalang dari semua itu. I mean, HOW? Sungguh nggak bisa diterima akal bagaimana dia bisa melakukan itu sendirian. Bukankah akan lebih believable jika dilakukan sindikat internasional yang memiliki akses tidak terbatas. Dan gelagat Fache di akhir itu juga masih menggantung, tentang bagaimana dia akhirnya tau kalau buronan yang selama ini dia kejar ternyata salah dan dia berpindah ke orang yang lain segitu mudahnya. AAAAAAA I HAVE NO IDEA!!

Dan kalau ada SATU hal yang sangat saya sayangkan di buku ini (yang draftnya pada bagian tersebut pasti akan saya koyak, hancurkan, bakar, dan musnahkan permanen dari muka bumi jika saya penulis buku ini) adalah adegan romantis Langdon dan Sophie sebagai penutup cerita. I MEAN, WHAT-YOU-KIDDING-ME-PLEASE-NOT-AGAIN!! Tolong ya, Female-character-as-a-Side-kick itu sangat sangat sangat SANGAT MEMUAKKAN. Ya Tuhan, bisa nggak sih orang-orang barat membuat novel bagus tanpa konsep ‘Damsel in Distress’ klise dengan karakter side-kick merekaaa??? Padahal saya udah seneng lho di Angels and Demons konsep itu nggak kejadian. Well, Langdon and Vittoria not turns them out into some itchy-kitchy romance relation to ends a dramatic epilogue, ya di filmnya doang sih. EH TERNYATAAAA….

(ノಠ益ಠ)ノ彡┻━┻

Well, karena membahas bagian romance gile-lu-klise-abis itu bikin saya naik pitam, mending kita lupakan sajalah. Mari fokus ke keahlian meramu detail milik sang penulis!

So here you go, I give ★★★★ out of ★★★★★!!

My BEM-J SIde · My Blabber Side · My Chaotic Philosophy

To Be A Good Leader

It written on my ‘One Hundred Hope’ list, one year ago but still fresh on my mind as if it just written today:

Number 70: BE A GOOD LEADER.

And just a few month ago I chosen as a Project Leader of the biggest event on the campus council. At first, I felt like spechless whether I could fulfill their expectations or not. Sometimes being trusted is both nice and frighten, believe it? But I learnt that God always had hudreds even millions unpredictable ways to come true our wishes.

And one more that I learnt. To be a good leader, it’s not about those cliche-but-true like being firm, discipline, fast-thinker, choice-maker, sort of things. It’s about how we build the bond with our fellows. The emotional bonds. I often sending an encourage messages to my event coordinators after asking their progress, I let them ask and say anything in their mind related to the matters, I ask how was their day, whether the lecture goes smooth or not, I give them my trust to the max point, simply I tried to be so close with them that they won’t treat me as just their leader, but their close friend or even their older sister. And they become so cooperative! They do every tasks and duties soooo effectively, and when I was down by my throat-inflammatory sickness but I had to held a coordinators meeting, they become so helpful and give anything that we need so the meeting goes smooth!

I don’t intend to boast myself, I just think that’s the main point that our leaders had to realize. Being leader is not about theoretical value of authority, but it’s about how to build emotional bond with the fellows. By exchanging the trust, the leader and his/her fellows could not be a band of people but a great team!

My BEM-J SIde · My Blabber Side · My Writer Side

Life Saver

Anyway, amid my meeting-after-meeting-after-meeting rush as a part of campus council (which I enjoyed far more than my duties as a chem and pharmacy student), grateful for given chance to becoming myself by doing what I want to do at least once per week. Like foolhardy book hunting. Now that I’ve been run out the place to put my books on, thanks to my bibliophyl disease for I bought even more.

1

‘ve been craving for The Da Vinci Code by Dan Brown after watching Angels and Demons. Thus (un)lucky me to find second series of Wicked to buy right away, and able to hold myself on buying the third series of it (Saved for the next month, suggest?).

My Artist Side · My Blabber Side · My Writer Side

Die In The Name Of Roses

May die, may die, thou díere Princess.
By thy rósen thou slaept.
May rósen, may rósen, thou díere Princess.
By thy petals thou téars swept.
REST IN PEACE, PRINCESS.

1

2

3

PS: When both the lecture and lecturer start to piss you off and you can’t take it anymore and decide to not pay attention anymore and start to take yourself off into your own imagination.

I think I’m started to obsessed with dramatically agony kind of story that filled with dramatically death.

My Artist Side · My Blabber Side · My Fangirl Side

Mozart Struck

The day before yesterday I went to vintage cassete store with mother and while mother got her country songs, I got these!!

1 23

Actually, classic and baroque composers that I love to the moon and back is Tchaikovsky, Handel, Pachelbel, and Chopin. I’m not really set my ears on Mozart and Beethoven. I’ve usually find their Sonatas sooo monothone yet too typical one and another. But this one from Mozart is different. May I called, it’s sounds like ballet works that reminds me of The Nutcracker ballet recital. I played it so many times in student council quarter (or we called it ‘ruang BEM’) and my friends said as they’re in the barbie world. Geez, you guys… -_-

My Blabber Side · My Writer Side

Twist of Reality

Everytime I wake up and recall the recent dream, it’s always about the real life. MY real life. With the real person I knew, real place I used, real activity I did. No more absurd things, no more delusion, no more fantasy. My subconscious mind had authorized by the reality. Guess I not used to blowminding anymore. I just… don’t have enough time.

It frightens me that someday I might lost my imaginity. My treasure ability.

NB: Today I dropped by Books & Beyond bookstore and I bought this.

DSC03260compress

Actually I don’t know why I bought this. It felt like I was think about something else and didn’t really had my mind setted on. Can’t stop asking me why I paid for and brought it home. Pray for it be a good book, hey?